Helpen Gaba & 5-HTP tegen insomnia?

11-11-2023

Leestijd '5


Je hebt het wel al eens meegemaakt, of maakt het misschien vaker mee: de frustratie van insomnia, die nachten waarin het zandmannetje toch niet echt lijkt mee te werken. Gelukkig zijn er natuurlijke bondgenoten in de vorm van aminozuren die een kick geven aan je serotonine- en melatoninelevels, wat een welkome verlichting kan brengen bij het omgaan met slapeloosheid. Maak kennis met de helden van de nacht: GABA en 5-HTP. Terwijl de hectiek van het dagelijks leven ons vaak slechter doet slapen, beloven deze natuurlijke aminozuren een oase van kalmte te brengen, en daarmee een mogelijk antwoord op de uitdagingen van slapen in tijden van insomnia.

Stel je voor: een nacht waarin je niet alleen snel in slaap valt, maar ook geniet van een verlengde slaapduur en een verbeterde slaapkwaliteit, zelfs te midden van de strijd tegen insomnia. Dat is precies wat de wetenschap suggereert wanneer 5-HTP en GABA hand in hand gaan. Ontdek hoe deze aminozuren samenwerken om niet alleen een goede nachtrust te bevorderen, maar ook om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van insomnia.

Gedaan met insomnia door Gaba & 5-HTP
Gedaan met insomnia door Gaba & 5-HTP

5-HTP tegen insomnia

Zeker weten dat je al over Melatonine hebt gehoord, dat slaaphormoon waar we allemaal zo'n behoefte aan hebben. Nou, Melatonine komt voort uit serotonine. Dus, veel serotonine betekent veel melatonine. En als je bedenkt dat het aminozuur 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) wordt gebruikt om serotonine aan te maken, wil je gewoon een flinke dosis van dat spul, toch?

Dus, 5-HTP doet z'n magie door serotonine om te toveren in het slaaphormoon melatonine, dat een hoofdrol speelt in het reguleren van onze nachtrust. 's Avonds stijgen de melatonineniveaus om ons beter te doen slapen, en 's ochtends dalen ze weer om ons fris en fruitig wakker te schudden. Het toevoegen van 5-HTP aan je routine kan dus zeker je slaapproblemen oplossen door die melatonineproductie een boost te geven.

GABA tegen insomnia

GABA, de big player onder de neurotransmitters in ons centrale zenuwstelsel, is geen onbekende. Deze kalmerende krachtpatser doet meer dan z'n best als het gaat om beter te slapen, angstverlichting en het beschermen van onze kostbare hersenen.

Als een soort verkeersregelaar tussen de zenuwcellen in de hersenen, heeft GABA een soort rustgevend effect dat de slaap ten goede kan komen. Een Japanse studie gooide het in de mix en ontdekte dat degenen die wat GABA-supplementen inschakelden, sneller in dromenland belandden en een respectabele 7,3% toename in diepe slaap konden noteren. Hoewel er bewijs is voor het kalmerende karakter van GABA, wijst een grootschalige beoordeling op de grenzen van het huidige bewijs en roept op tot meer diepgaand onderzoek. Kortom, GABA is als een slaapvriend, maar laten we nog wat verder graven, want er valt altijd meer te ontdekken.

Samenspel tussen 5-HTP & Gaba

In 2010 toonde een interessante studie aan dat de combinatie van 5-HTP en gamma-aminoboterzuur (GABA) niet te onderschatten voordelen had: de tijd om in slaap te vallen werd aanzienlijk verkort, de slaapduur kreeg een verlenging cadeau en de algehele slaapkwaliteit kreeg een flinke boost. GABA, als de chemische boodschapper die ontspanning bevordert, en 5-HTP bundelden hun krachten en creëerden waarschijnlijk een synergetisch effect.

Een andere studie dook in het slaapbevorderende effect van de GABA/5-HTP-combinatie. Resultaat? Een significante regulatie van zowel de tijd om in slaap te vallen als de duur van de slaap, met een verbetering van de slaapkwaliteit vergeleken met de afzonderlijke toediening van deze aminozuren. Bovendien verhoogde langdurige toediening de transcriptieniveaus van de GABAA-receptor en het GABA-gehalte, wat suggereert dat het GABA/5-HTP-mengsel zowel GABA- als serotonerge signalen modificeert.

En alsof dat nog niet genoeg is, komt een recent artikel in Life Sciences met meer goed nieuws: de combinatie van GABA en 5-HTP blijkt de slaap en slaapduur te verbeteren in vergelijking met het gebruik van elk aminozuur afzonderlijk. Met beide aminozuren als regisseurs van neurotransmitters die een rol spelen bij slaap, lijkt deze combinatie wel de ultieme droomteam te zijn.

Dosering 

Voor menselijke dosering kan de combinatie van 1% GABA en 0,1% 5-HTP als referentie dienen

250 mg GABA en 25 mg 5-HTP of

500 mg GABA en 50 mg 5-HTP of

1000 mg GABA en 100 mg 5-HTP

Het is echter belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren, en het is raadzaam om met lagere doses te beginnen en deze geleidelijk te verhogen om de juiste balans te vinden.