6 methodes voor meer rust in je hoofd.

23-10-2020

Hoe fantastisch zou het zijn om wat meer rust in je hoofd te ervaren en in het moment te leven! Zit jij ook altijd in je hoofd? Als jij nu overtuigd ja ligt te knikken is dit artikel vast iets voor jou. De ene zit al wat meer dan de andere in zijn eigen hoofd. Maar wat zeker is, is dat wij allemaal voortdurend tegen onszelf praten. En deze gesprekken zijn vaker negatief dan positief. 

  • We lopen vast in het verleden: "Ik kan niet geloven dat ze me dat heeft aangedaan." of "Waarom moest ik toch zo reageren?"
  • We maken ons druk om de toekomst: "Ik ga er op deze grote bijeenkomst als een loser uitzien." of "Zal ik m'n rekeningen kunnen betalen deze maand?" 
  • We overdenken een beslissing: "Moet ik dit doen of moet ik dat doen?" of "Hoe zit het met...?"
  • We denken na over wat anderen van ons denken: "Wat denkt zij nu van mij?" of "Hij ziet zeker dat ik zenuwachtig ben!"
In je hoofd zitten
In je hoofd zitten

Uit je hoofd komen en terug naar het heden gaan is dus de sleutel. Wil meer rust in je hoofd doe dan het volgende:

1. Laat het oordeel van je gedachten los

Wie mediteert weet dat we niet onze gedachten zijn. Gedachten komen en gaan, maar daarom zijn ze geen waarheid. Als iemand je bijvoorbeeld enorm irriteert, wil je hem of haar misschien in het gezicht slaan, maar dat doe je niet. 

Het betekent gewoon dat je een vluchtige kwade gedachte had. Niet meer, niet minder. En dat is normaal, we hebben het allemaal. Wat telt is waar we naar handelen (of net niet naar handelen.)

Slaag jezelf de volgende keer de kop dus niet in als je een negatieve gedachte hebt. Dit is normaal. Ze komen heel willekeurig en veel maffer dan we zouden verwachten. Laat ze gewoon passeren zonder er extra aandacht aan te geven. Als je dit kan, ben je in topvorm! Het loslaten is natuurlijk het moeilijke, maar met oefening kan het. En dan verliezen je gedachten hun macht over jou.

2. Breng je gedachten naar buiten 

Als bepaalde gedachten vaak terugkomen is het aan te raden om ze naar buiten te brengen, anders blijven ze in je hoofd circuleren. Als je merkt dat dezelfde gedachte voortdurend in je hoofd blijft ronddraaien, probeer het dan te stoppen en te onderzoeken. Merk op hoe het voelt, wat het heeft aangewakkerd, en hoe je lichaam zich voelt als reactie erop. Door het gewoon nieuwsgierig te observeren, wordt het vaak veel minder erg. Spreek er vervolgens met vrienden of een psycholoog over om ze uit je hoofd te halen. 

De realiteit is dat veel mensen, zijn opgegroeid met het idee dat het beter is om je gevoelens te verbergen dan erover te praten. Dit is één van de meest destructieve ideeën die je met je meedraagt, want het betekent dat gedachten nooit verwerkt worden.  

3. Mediteer voor rust in je hoofd

"Daar heb je ze weer. Er gaat geen artikel voorbij of ze hebben het over mediteren." Klopt! En om je gerust te stellen; we zullen het blijven doen. Als er één aanpassing is die je leven kan veranderen is dat het beoefenen van meditatie.

Studies van Harvard, Yale, Princeton, UCLA, Stanford, en UMass, tonen de effecten van meditatie training op de hersenen functie én hersenen structuur . 

Meditatie lijkt de 'ik-centra' van de hersenen te deactiveren. Dit zijn de gebieden die actief zijn wanneer we gedachten hebben die verband houden met onze eigen gedachten.

De prefrontale cortex is een gebied dat actief is wanneer we deze gedachten hebben, en het is aangetoond dat meditatie dit gebied van de hersenen tot rust brengt. 

De hersenen van ervaren mediteerders activeren ook gebieden die betrokken zijn bij zelfcontrole. Dit suggereert dat hun hersenen zoals net die van een persoon die niet mediteert ook op zoek is naar "mij-gerichte" gedachten. Het enige verschil hier is dat ze door training zichzelf snel kunnen terug te brengen naar het huidige moment.

4. Focus op iemand anders

Er wordt wel al eens gezegd dat het helpen van anderen eigenlijk een egoïstische daad is, omdat het een goede manier is om jezelf te helpen. En niks is minder waar. Zelfs studies tonen dit aan. Een studie aan de University of Exeter Medical School ontdekte dat mensen die vrijwilligers werk deden, minder depressief waren en meer welzijn en tevredenheid in het leven hadden dan mensen die dat niet deden. 

Anderen helpen helpt je omdat het je dwingt om uit je eigen gedachten te stappen en je op iets buiten jezelf te concentreren.  Dit is een heel goede manier om de aandacht van je zelf af te halen. Je wordt krachtiger, lichter en sterker. Je voelt je vrijwel onmiddellijk gelukkiger, meer verbonden en opgewekt.

5. Let op geluid van buitenaf

Een geweldige manier om in het moment te kruipen in plaats van in je gedachten is door simpelweg naar de geluiden om je heen te luisteren en opnieuw contact te maken met je omgeving.

Je kan dit beschouwen als een soort mini-meditatie. Wanneer je in de bar zit kan je bijvoorbeeld de maling van de koffiebonen horen of tijdens een meeting het gezoem dat de beamer maakt analyseren. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren  naar het geluid. Je kalmeert en je zet jezelf terug in je lichaam, weg uit je hoofd. Je zal ook merken dat je ademhaling vertraagd. 

6. Sport 

Een toerke lopen, wat yoga oefeningen doen of die kettelbelt in de lucht smijten kan je helpen om je hoofd leeg te maken. Kies iets dat je graag doet om het bloed te laten pompen!

Sport is één van de eenvoudigste dingen dat je kan doen voor je mentale gezondheid. Ze zeggen niet voor niks dat lichaam en geest samen horen! Dus pak die basketbal, fiets of dat springtouw vast en beweeg die torso van je!