4 slechte ochtendgewoontes.

21-05-2023

Leestijd '3


Je wordt wakker en beseft dat je nog maar 10 minuten hebt om op je werk te geraken, de keuken is nog een rommel en je kleren liggen nog rondgeslingerd op de badkamer. "Verdomme, dat zal voor als ik terug thuiskom zijn", zeg je tegen jezelf terwijl je vermoeid door het verkeer sleept. Je merkt de laatste tijd misschien dat je met een slecht humeur rondloopt en dat je concentratie op het werk niet meer is wat het geweest is. Dit alles kan misschien te wijten zijn aan slechte ochtendgewoontes.

In dit artikel bespreken we 4 dingen die je beter kunt vermijden in de ochtend om je dag op een positieve manier te starten en een nieuw ochtendroutine op te bouwen om zo deze vervelende symptomen te voorkomen. 

1. Snoozen

Het kan verleidelijk zijn om te snoozen wanneer de wekker afgaat, maar het kan meer kwaad dan goed doen. Door op snooze te drukken, kan je slaapcyclus verstoord raken, je ochtendroutine vertragen, stress en angst veroorzaken en zelfs gewenning creëren waardoor het moeilijker wordt om op tijd op te staan. Het is beter om je wekker zo in te stellen dat je genoeg tijd hebt om op te staan en je dag te beginnen zonder te snoozen.

2. Negatieve gedachten

Het hebben van negatieve gedachten als een ochtendgewoonte kan een slechte start zijn voor je dag en zelfs invloed hebben op je leven op lange termijn. Het kan je stemming beïnvloeden en je de hele dag door prikkelbaar en ongemakkelijk maken. Daarnaast kan het je productiviteit verminderen en langer duren om je taken af te maken. Het kan ook leiden tot fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spierspanning en maagklachten. Bovendien kan het je relaties met anderen beïnvloeden en het moeilijk maken om vriendelijk en respectvol te zijn tegenover anderen. Het is belangrijk om in plaats daarvan positieve affirmaties te gebruiken en je te concentreren op de goede dingen die de dag te bieden heeft. Dit kan een groot verschil maken voor je dag en je leven op lange termijn.

3. Een zware maaltijd 

Veel mensen denken dat een zware maaltijd in de ochtend hen energie geeft om de dag door te komen. Maar het kan eigenlijk meer kwaad dan goed doen. Het overbelast je spijsverteringsstelsel, kan een suikerdip veroorzaken en je metabolisme vertragen. Maak plaats voor een nieuwe ochtendgewoonte met een lichte, eiwitrijke maaltijden om je energie en concentratie gedurende de dag te behouden.d

Een zwaar ontbijt als ochtendgewoonte
Een zwaar ontbijt als ochtendgewoonte

4. Sociale media

Het is aantrekkelijk om 's ochtends direct je telefoon te pakken en je sociale media bij te werken, maar eigenlijk is het niet gunstig voor je om dit te doen. Deze ochtendgewoonte kan je stemming beïnvloeden wanneer je negatieve berichten ziet of je leven vergelijkt met anderen op sociale media, waardoor je gevoelens van stress, onzekerheid en depressie kunt ervaren. Ook kan het scrollen door je feeds in de ochtend leiden tot verminderde productiviteit en uitstelgedrag, waardoor je moeite hebt om je te concentreren op wat echt belangrijk is voor de dag.  Daarnaast kan het je slaapritme verstoren wanneer je 's avonds te laat op sociale media hebt gekeken en 's ochtends vroeg weer begint. Kortom, het gebruik van sociale media in de ochtend is niet bevorderlijk voor je stemming, productiviteit en fysieke gezondheid. Het is beter om je ochtend te beginnen met een rustige activiteit zoals meditatie, lezen of een wandeling buiten om een positieve en productieve start van de dag te maken.