3 "mindset-hacks" om beter om te gaan met tegenslagen

25-11-2023

Leestijd '6


Heb je even veel moeilijke momenten op korte tijd? Die ene teleurstelling en tegenslag na de andere lijken je letterlijk te kraken. Je wil niks liever dan de tegenslagen aanvaarden en op een goede manier met je emoties om te gaan, maar het lukt je niet. Hoe ga je in de toekomst nu om met deze moeilijkheden?

Wél, niemand staat te juichen als het leven even niet meezit. Maar hier is het ding: de toppers onder ons hebben een soort superkracht ontwikkeld. Ze hebben een set skills in huis die hen wapenen tegen de beruchte tegenslagen. En nee, we hebben het hier niet over robots of supermensen. Het zijn gewone mensen die simpelweg de kunst hebben ontdekt om niet bij de pakken neer te zitten, niet te klagen, en al helemaal niet te zeuren als ze een tegenslag hebben. In plaats daarvan halen ze kracht en motivatie uit die moeilijke momenten. En raad eens? Jij kan dat ook! Het draait allemaal om het versterken van je mindset. 

Omgaan met tegenslag
Omgaan met tegenslag

1. Ontwikkel een "Growth-mindset"

Een "growth-mindset" betekent dat je gelooft dat je kunt groeien en ontwikkelen, dat je capaciteiten en intelligentie niet vaststaan. In tegenstelling hiermee staat een "fixed mindset" voor de overtuiging dat je vaardigheden en intelligentie vastliggen en niet kunnen veranderen. Het ontwikkelen van een "growth-mindset" is dus cruciaal om tegenslagen een plaats te geven. Je omarmt nu deze moeilijkheden en bekijkt ze als kansen om te leren. Je bekijkt de tegenslagen nu voortaan als de weg naar verbetering. As je in de "fixed mindset" blijft hangen zie je enkel beperkingen en denkt dat talenten onveranderlijk zijn.

Hoe ontwikkel je een growth-mindset?

Zie uitdagingen als kansen
Verschuif je perspectief ten opzichte van uitdagingen. In plaats van ze te vermijden, omarm ze als kansen om te leren en te groeien.

Leer van feedback
Bekijk feedback als constructieve informatie die je helpt groeien. Zie het niet als een persoonlijke aanval, maar als een kans om je vaardigheden aan te scherpen.

Omarm het leerproces
Verander je mindset van het streven naar directe perfectie naar het omarmen van het leerproces. Succes komt vaak voort uit volharding en geleerde lessen.

Vier het succes van anderen
Zie het succes van anderen als een bron van inspiratie en bewijs dat groei mogelijk is. Vergelijk jezelf niet negatief, maar laat het dienen als motivatie.

2. Beoefen dankbaarheid

Dankbaarheid gaat verder dan simpelweg tellen wat goed gaat; het is een game-changing mindset die onze kijk op het leven kan omgooien. Vooral als je even tegenslag hebt, fungeert dankbaarheid als een soort tegenwicht. Het geeft ons de kracht om te schakelen van wat er ontbreekt naar wat we wel hebben, van problemen naar kansen. 

Hoe beoefen je dankbaarheid in het dagelijks leven?

Dankbaarheidsdagboek
Neem dagelijks de tijd om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kan variëren van kleine dagelijkse geneugten tot diepere levensaspecten.

Expressie van dankbaarheid
Laat anderen weten dat je hen waardeert. Een eenvoudige 'dank je wel' kan een positieve kettingreactie in gang zetten, waardoor zowel jij als de ontvanger zich beter voelen.

Mindful genieten
Geniet bewust van kleine momenten. Sta even stil bij een zonsondergang, een warme kop koffie, of een vriendelijk gebaar. Erken en waardeer deze momenten.

Dankbaarheid in actie
Laat dankbaarheid niet beperkt blijven tot gedachten; vertaal het naar actie. Doe iets vriendelijks voor anderen als een uiting van waardering.

Omgaan met tegenslag
Omgaan met tegenslag

3. Beoefen positieve zelfpraat

Onze innerlijke dialoog heeft niet alleen invloed op hoe we de wereld zien, maar ook op hoe we onszelf zien. Positieve zelfpraat is als een zonnestraal op een bewolkte dag van zelftwijfel. Het helpt je om een positievere relatie met jezelf op te bouwen en om op een veerkrachtige manier met uitdagingen om te gaan.

Studies tonen aan dat positieve zelfpraat niet alleen het zelfvertrouwen vergroot, maar ook stress vermindert en mentale veerkracht versterkt. Het is als een innerlijke coach die je aanmoedigt en ondersteunt, zelfs wanneer de tegenslagen zich opstapelen. 

Hoe beoefen je positieve zelfpraat?

Bewustwording van negatieve gedachten
Let op negatieve gedachten en oordeel niet te hard over jezelf. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

Transformeer negatieven naar positieven
Wanneer je jezelf betrapt op negatieve gedachten, probeer ze om te buigen naar positieve uitspraken. Bijvoorbeeld, verander "Dit gaat nooit lukken" naar "Ik zal mijn best doen en leren, ongeacht het resultaat."

Wees je eigen supporter
Praat tegen jezelf alsof je je beste vriend(in) ondersteunt. Wat zou je tegen hen zeggen? Geef jezelf dezelfde vriendelijke woorden.

Focus op oplossingen
In plaats van je te concentreren op problemen, richt je op mogelijke oplossingen. Zie uitdagingen als kansen om te leren en te groeien.

Conclusie

Om beter om te gaan met tegenslagen, is het essentieel om een "growth-mindset" te ontwikkelen, dagelijks dankbaarheid te beoefenen en positief met jezelf te communiceren. Het vergt wat oefening en geduld, maar de welzijnsimpact maakt de investering meer dan de moeite waard. Door deze vaardigheden regelmatig toe te passen, bouwen we een veerkrachtige geest die beter in staat is om de wisselvalligheden van het leven te omarmen.