5 mindset hacks om positiever in het leven te staan.

30-07-2023

Leestijd '4


Wie wil er nu niet positief in het leven staan? Positieve mensen zijn niet alleen gelukkiger en hebben meer vrienden, maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat zij het beter doen op financieel gebied! Hoewel sommigen van nature optimisten zijn en anderen pessimisten, kun je jouw kijk op het leven wel degelijk beïnvloeden. Zelfs als je van nature een overdenker bent, is het mogelijk om jezelf om positiever te denken. Natuurlijk is het geen kant-en-klare oplossing, maar met kleine stapjes kom je steeds dichter bij het zijn van die altijd goedlachse persoon! Hoewel het geen wondermiddel is dat direct resultaat geeft, zal consistentie in het toepassen van deze hacks je steeds meer in de richting van een positievere levenshouding brengen. 

Positief denken
Positief denken

1. Dankbaarheidsoefeningen 

Neem dagelijks de tijd om enkele dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, variërend van kleine alledaagse momenten tot belangrijke gebeurtenissen in je leven. Dankbaarheidsoefeningen helpen je om je positief te laten denken en kunnen je geluk en tevredenheid vergroten.

Om optimaal te profiteren van deze waardevolle oefening, raden we je aan om het dagelijks op hetzelfde tijdstip en dezelfde plek te doen. Het creëren van een gewoonte maakt het effectiever. Visualiseer en beleef de dankbaarheid in detail, voel de emoties intens en spreek je dankbaarheid uit voor een nog krachtiger effect.

Met deze eenvoudige doch krachtige gewoonte van dankbaarheid, zul je de positieve invloed ervan op je leven al snel ontdekken.

2. Visualisatie

Neem elke dag een moment om jezelf voor te stellen hoe jouw ideale toekomst eruitziet en hoe je jouw doelen met succes bereikt. Visualisatie is een waardevolle techniek die je helpt je positief en gemotiveerd te richten op wat je wilt bereiken. Om het beste uit visualisatie te halen, is het essentieel om het beeld helder en levendig voor je te zien, en dit doe je met je ogen dicht. Betrek ook gevoelens bij je visualisatie voor een optimaal effect.

Zelfs na slechts één keer visualiseren kan je brein de krachtige mogelijkheid hebben om negatieve overtuigingen te doorbreken en positiever te worden. Vaak realiseren we ons niet dat het ook anders kan, maar door middel van visualisatie opent zich plots een nieuwe wereld voor ons. Zelfs al speelt dit zich enkel af in onze gedachten, onze hersenen maken geen onderscheid tussen wat echt is en wat we visualiseren. Het resultaat is dat onze hersenen het als een daadwerkelijke gebeurtenis beschouwen, waardoor dezelfde emoties worden opgewekt als wanneer het ons in werkelijkheid zou overkomen. 

Stel je voor dat je al op je bestemming bent geweest voordat je er fysiek bent aangekomen - het maakt de reis naar je doelen een stuk haalbaarder, toch?

Onderstaand filmpje geeft je een duidelijk beeld hoe krachtig visualisatie kan zijn. 

3. Beperkende overtuigingen herkennen en vervangen

Wees je bewust van beperkende overtuigingen die je groei en positieve denkwijze kunnen tegenhouden. Vervang ze door positieve en op groei gerichte overtuigingen. Bijvoorbeeld, verander "Ik kan dit niet" in "Ik kan dit leren en groeien door oefening en toewijding."

Vaak zijn je overtuigingen verborgen in je gedachten en besef je niet altijd dat ze er zijn. Het kan volledig onbewust zijn. Om je meer bewust te worden van je overtuigingen en gedachten, moet je ze opmerken. Dit vereist oefening en training. Meditatie kan je ook helpen om bewuster te worden van je gedachten en overtuigingen. Pas wanneer je ze kent en opmerkt, kun je ze beginnen te veranderen.

In het begin kan dit een vreemd gevoel geven. Als je jezelf je hele leven hebt verteld dat je je niet kunt concentreren en je plotseling tegen jezelf zegt: "Als ik hier dagelijks aan werk, kan ik mijn focus met de tijd laten groeien," zal die andere stem zeggen: "Maak jezelf toch niets wijs." Doorzettingsvermogen is hierbij essentieel! Het kan oncomfortabel aanvoelen, maar het is de sleutel tot verandering. Het zaadje dat je nu plant, zal later zijn vruchten afwerpen!

affirmaties voor een positieve geest
affirmaties voor een positieve geest

4. Affirmaties gebruiken

Elke dag opnieuw, oefen positieve affirmaties die je kracht en zelfvertrouwen geven. Krachtige zinnen zoals "Ik ben waardevol", "Ik ben in staat om mijn doelen te bereiken" en "Ik heb vertrouwen in mezelf" zullen je helpen om een positievere mindset te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen.

Besef dat positieve veranderingen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Geef jezelf de tijd om de positieve effecten van de affirmaties te ervaren. Wees geduldig en volhardend, zelfs als je weerstand voelt. Geloof in het proces en de groei die het teweegbrengt.

Maak het een dagelijkse gewoonte om je affirmaties te herhalen. Of het nu 's ochtends is wanneer je opstaat, voor het slapengaan, of tijdens een moment van rust gedurende de dag, de herhaling zal de kracht van de boodschap versterken. Sta open voor de positieve veranderingen die zich geleidelijk zullen manifesteren en zie hoe je zelfvertrouwen en positiviteit groeien.

5. Positieve omgeving

omgeving voor een positiever leven
omgeving voor een positiever leven

Een positieve omgeving kan een enorme impact hebben op onze levenshouding. Wanneer we ons omringen met positieve mensen en een ondersteunende atmosfeer, voelen we ons van nature optimistischer en krijgen we meer vertrouwen in onszelf en onze capaciteiten.

In zo'n omgeving worden we aangemoedigd en gesteund om onze doelen na te streven. We worden omringd door gelijkgestemde individuen die onze persoonlijke groei stimuleren. Deze inspirerende sfeer helpt ons om met stress en tegenslagen om te gaan en geeft ons de veerkracht om weer op te staan na tegenspoed. Een positieve omgeving brengt vanzelf een positieve wending in onze focus teweeg.

Aan de andere kant is het belangrijk om te erkennen dat negativiteit besmettelijk kan zijn. Als we ons omringen met vrienden die vooral naar het negatieve neigen, kunnen we onbewust meegezogen worden in een negatieve spiraal. Daarom is het essentieel om na te denken over de mensen met wie we onze tijd doorbrengen. Als we merken dat sommige vrienden een negatieve invloed hebben, kunnen we overwegen om ons aan te sluiten bij een sportclub of een andere interessegroep. Daar kunnen we nieuwe mensen ontmoeten en bewust op zoek gaan naar degenen met een positieve instelling. Door ons te verbinden met deze positieve individuen en onze nieuwe positieve mindset te omarmen, kunnen we onze omgeving transformeren en een bron van inspiratie en groei creëren.