Zelfpraattechniek voor meer zelfvertrouwen.

06-07-2023

Leestijd '7


Hoewel sommige individuen van nature meer zelfverzekerd lijken te zijn dan anderen, is zelfvertrouwen geen vaststaand kenmerk dat onveranderlijk is. Het is een vaardigheid die kan worden geleerd en ontwikkeld door iedereen, zelfs degenen die momenteel weinig zelfvertrouwen ervaren. Door tegen jezelf positiever te praten kom je al een heel eind. 

Mensen met een laag zelfvertrouwen hebben vaak de neiging om zichzelf negatief te benaderen in hun innerlijke monoloog. De destructieve uitspraken, zoals "Ik ben een dwaas" of "Ik ben waardeloos", dragen niet bij aan het bevorderen van een gezond zelfbeeld. Integendeel, ze oefenen een aanzienlijke invloed uit op het onderbewustzijn en hebben een remmend effect op de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Daarom is het van groot belang om deze negatieve gedachtepatronen te doorbreken en te vervangen door positief tegen jezelf te praten. 

Zelfvertrouwen creëren
Zelfvertrouwen creëren

Positiever tegen jezelf praten 

1. Identificeer negatieve zelfpraat

Om negatieve zelfpraat te identificeren, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Ten eerste is het belangrijk om alert te zijn op je gedachten en op te merken of ze positief, neutraal of negatief zijn. Let ook op de toon en het taalgebruik van je zelfpraat. Observeer of het vriendelijk en ondersteunend is, of juist streng en veroordelend. Mediteren kan je helpen om bewuster te zijn van de gedachten.

Een andere manier om negatieve zelfpraat te herkennen, is door te letten op de emoties die volgen op bepaalde gedachten. Merk op of negatieve zelfpraat gevoelens van verdriet, frustratie, angst, twijfel of minderwaardigheid veroorzaakt. Deze emoties kunnen een indicatie zijn dat er negatieve zelfpraat aanwezig is.

Dit bewustzijn is de eerste stap naar het aanpakken en veranderen van negatieve zelfpraat in positieve, ondersteunende gedachten.

onzeker voelen
onzeker voelen
Het bijhouden van een zelfpraatdagboek kan ook helpen bij het identificeren van negatieve zelfpraat. Door je gedachten op papier te zetten, kun je ze objectiever bekijken en patronen van negatieve zelfpraat herkennen. Dit kan een waardevol inzicht bieden in je denkpatronen en helpen bij het bewust worden van negatieve gedachten.

2. Schakel over naar positieve zelfpraat

Als je eenmaal bewust bent van negatieve zelfpraat, is het tijd om het script om te draaien. Om positieve gedachten te bevorderen, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen. 

Positieve affirmaties zijn een krachtige techniek om je gedachten te herprogrammeren. Formuleer sterke, positieve uitspraken over jezelf, zoals "Ik ben capabel en competent" of "Ik waardeer mezelf zoals ik ben", en herhaal ze regelmatig.

Daarnaast is het belangrijk om realistisch te denken en negatieve overdrijvingen te vermijden. Bekijk de situatie zoals ze is zonder je eigen emoties hierbij te betrekken. Erken je sterke punten en prestaties en wees mild voor jezelf wanneer je met uitdagingen omgaat. Focus op de positieve aspecten en mogelijkheden die voor je liggen.

Richt je aandacht ook op dankbaarheid en waardeer de positieve aspecten van je leven. Door je te richten op wat goed is, kun je je perspectief verschuiven naar positieve gedachten en gevoelens.

Onzekerheden aanpakken
Onzekerheden aanpakken

3. Versterk met visualisatie

Visualisatietechnieken kunnen een krachtige tool zijn om positieve zelfpraat te versterken en succes te visualiseren. Door jezelf te visualiseren als een zelfverzekerde en succesvolle persoon, kun je je innerlijke dialoog versterken en negatieve zelfpraat transformeren naar positieve en ondersteunende gedachten.

Een voorbeeld van een visualisatietechniek:   

1.  Zoek een rustige en comfortabele plek waar je kunt ontspannen zonder onderbrekingen.
2. Sluit je ogen en adem diep in en uit om jezelf te ontspannen.
3. Stel jezelf voor als je toekomstige zelf, de versie van jou die al je doelen heeft bereikt en vol zelfvertrouwen en succes is.
4. Visualiseer levendig hoe je eruit ziet, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt als deze toekomstige zelf. Zie jezelf stralend, vol zelfvertrouwen en vol vreugde.
5. Terwijl je deze visualisatie vasthoudt, herhaal je affirmaties die gericht zijn op je gewenste staat van zijn. Bijvoorbeeld, "Ik ben krachtig en zelfverzekerd in alles wat ik doe" of "Ik straal zelfvertrouwen uit en trek succes aan".

Blijf jezelf voorstellen als je toekomstige zelf en herhaal de affirmaties gedurende enkele minuten.

Na afloop van de visualisatie, neem even de tijd om de positieve gevoelens en overtuigingen te ervaren die het heeft opgeroepen. Voel je dankbaar voor de kracht en mogelijkheden die binnen in jou liggen.

visualiseren voor zelfvertrouwen
visualiseren voor zelfvertrouwen

4. Wees bewust van wanneer professionele hulp nodig is

Hoewel zelfpraat en visualisatie krachtige tools zijn, is het belangrijk om te erkennen dat professionele hulp soms nodig is. Als negatieve zelfpraat je dagelijks leven verstoort of als je onderliggende mentale gezondheidsproblemen hebt, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. We moedigen je aan om voor jezelf te zorgen en de juiste ondersteuning te krijgen.

Conclusie

Door bewust te worden van negatieve zelfpraat, over te schakelen naar positieve zelfpraat, visualisatie toe te passen en indien nodig professionele hulp te zoeken, kun je je geest trainen om je grootste bondgenoot te zijn. Begin vandaag nog met het cultiveren van een positieve innerlijke dialoog en ontdek hoe dit je leven kan transformeren.