4 supplementen die je helpen tegen stress.

12-06-2023

Leestijd '5


Stress, die ongewenste gast die vaak onaangekondigd aan de deur klopt, kan ons leven behoorlijk ontregelen. Of het nu voortkomt uit werkgerelateerde druk, persoonlijke uitdagingen of simpelweg de dagelijkse hectiek, stress lijkt altijd klaar te staan om ons evenwicht te verstoren. In de huidige tijd lijkt het vrijwel onmogelijk om stress volledig te elimineren. Desalniettemin kunnen we streven naar het verminderen van de negatieve effecten van stress op ons lichaam door het gebruik van supplementen die de reactie van ons lichaam op stressvolle situaties kunnen verzachten.

Wij hebben voor jou 4 supplementen uitgezocht welke je kan innemen voor het verminderen van stress. Het is echter belangrijk op te merken dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezonde levensstijl en stressmanagementtechnieken. Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te praten voordat je supplementen gaat gebruiken, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Supplementen tegen stress
Supplementen tegen stress

Ashwaganda

Ashwagandha is een kruidensupplement dat veel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het staat bekend om zijn stressverlagende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om de mentale en fysieke vermoeidheid te verminderen. Ashwagandha kan ook helpen bij het bevorderen van een gevoel van ontspanning en het verbeteren van de algemene stemming.

Dosering

De aanbevolen dosering varieert meestal tussen 300-500 mg per dag. Het is belangrijk om de instructies op het specifieke product te volgen, omdat de concentraties van actieve verbindingen kunnen variëren tussen verschillende merken en supplementen.

Duur van gebruik

Ashwagandha kan over het algemeen langdurig worden gebruikt. Het is raadzaam om de aanbevolen dosering gedurende enkele weken regelmatig in te nemen om de voordelen op te merken. Voor langdurig gebruik is het echter verstandig om een zorgverlener te raadplegen voor specifieke richtlijnen.

Timing

Het wordt meestal aanbevolen om Ashwagandha bij de maaltijd in te nemen. Dit kan helpen bij de opname en vermindert het risico op maagklachten.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea is een kruidensupplement dat wordt gebruikt vanwege zijn adaptogene eigenschappen. Het wordt traditioneel gebruikt om stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Het kan helpen bij het reguleren van de stressrespons in het lichaam, waardoor het gevoel van welzijn wordt bevorderd. 

Rhodiola rosea & stress
Rhodiola rosea & stress

Dosering

De aanbevolen dosering varieert meestal tussen 200-600 milligram per dag. Het is echter belangrijk om de instructies op het specifieke product te volgen, omdat de concentraties van actieve verbindingen kunnen verschillen tussen verschillende merken en supplementen.

Duur van gebruik

Hoewel Rhodiola rosea over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij kortdurend gebruik, is het raadzaam om na 6-12 weken gebruik een pauze in te lassen om eventuele tolerantie te voorkomen.

Timing

Het wordt aanbevolen om Rhodiola rosea in te nemen bij het ontbijt of vroeg in de ochtend, omdat het enigszins stimulerend kan zijn en de alertheid kan vergroten. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om het 's avonds in te nemen, omdat het de slaap kan beïnvloeden.

L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in groene thee en wordt gewaardeerd om zijn ontspannende en kalmerende eigenschappen. 

Dosering

De aanbevolen dosering varieert meestal tussen 100-200 mg per dag. Het is belangrijk om de instructies op het specifieke product te volgen, omdat de concentraties van L-theanine kunnen variëren tussen verschillende supplementen.

Duur van gebruik

Langdurig gebruik van L-Theanine is mogelijk; het is echter raadzaam om voorafgaand aan langdurig gebruik een zorgverlener te raadplegen om de specifieke richtlijnen en mogelijke bijwerkingen te bespreken. 

Timing

L-theanine kan op elk gewenst moment van de dag worden ingenomen, afhankelijk van het gewenste effect. Veel mensen geven er echter de voorkeur aan om het in te nemen tijdens perioden van stress of angst, of wanneer ze behoefte hebben aan ontspanning.

Valeriaanwortel 

Valeriaanwortel is een kruidensupplement dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn potentiële kalmerende en ontspannende eigenschappen. 

Valeriaan & stress
Valeriaan & stress

Dosering

De aanbevolen dosering varieert meestal tussen 300-900 mg per dag, afhankelijk van de concentratie van de actieve verbindingen in het supplement. Het is belangrijk om de instructies op het specifieke product te volgen.

Duur van gebruik

Het wordt over het algemeen aanbevolen om Valeriaanwortel maximaal 4-6 weken te gebruiken en vervolgens een pauze in te lassen. Langdurig gebruik zonder onderbreking kan de effectiviteit verminderen.

Timing

Valeriaanwortel wordt meestal 30 minuten voor het slapengaan ingenomen vanwege de ontspannende effecten. Dit kan helpen bij het bevorderen van een betere slaapkwaliteit en het verminderen van slapeloosheid.