3 tools om controle te krijgen over je emoties. 

24-05-2023

Leestijd '3


Wat al er een manier is om direct bij de bron van je gedachten en emoties te komen en ze te controleren om zo de gewenste emotie te bekomen of om stress te verminderen? Onze technologie en de wetenschap bewijzen dat het mogelijk is om de activiteit in ons brein te monitoren en zelfs controle te krijgen over de hersengolven. 

Onze hersengolven worden namelijk geassocieerd met verschillende mentale toestanden. Zo worden alfa- en theta-golven geassocieerd met ontspanning en bèta- en gamma-golven met alertheid, concentratie en actieve cognitie. Door bewust te worden van de patronen van onze hersengolven, kunnen we inzicht krijgen in onze emoties en leren hoe we ze effectief kunnen beheersen. 

Met deze 3 methoden kan je hersengolven en dus ook je emotie controleren. 

1. Wearables

Als je high-tech wilt gaan, zijn er apparaten die neurofeedback gebruiken. Deze apparaten zijn hoofdbanden die je kan dragen tijdens het uitvoeren van een taak en ze lezen je hersengolven voor. Zo kan je zien hoe actief je hersenen zijn. Sommige apparaten spelen die informatie voor je af in de vorm van muziek met dezelfde frequentie, terwijl andere de werkelijke golfvorm teruggeven aan uw hersenen. Op deze manier kan je jezelf trainen om in bepaalde golven terecht te komen & controle te krijgen over je emoties. Deze wearables zijn helaas niet bepaald budgetvriendelijk voor een gemiddelde consument.

2. Meditatie & sport

meditatie om emoties te controleren
meditatie om emoties te controleren

Het is aangetoond dat regelmatige meditatie de alfagolven (ontspannende emoties) verhoogt en bètagolven vermindert (emoties van actief denken en leren). Daarom wordt het meestal aanbevolen om stress te verminderen. Naast ontspanning kunnen alfagolven ook helpen bij het stimuleren van creativiteit. Daardoor kunnen ze als een natuurlijk antidepressivum werken omdat er een afgifte van de neurotransmitter serotonine plaatsvind. Een andere manier om, verrassend genoeg, je alfa's een boost te geven, is door intensieve trainingen te doen. Ze geven niet alleen endorfines af die die oefening "high" geven, maar ze bevorderen ook alfagolven terwijl je rust.


Het begrijpen en beheersen van hersengolven is echter geen magische oplossing voor het beheersen van emoties. Het vereist tijd, oefening en geduld. Het kan nuttig zijn om professionele begeleiding te zoeken, zoals biofeedbacktraining of neurofeedback, om de technieken en methoden te leren die specifiek zijn afgestemd op het beheersen van emoties door middel van hersengolfregulatie.


3. Binaural Beats en muziek

Er zijn ook technieken die het concept van hersengolven meesleuren, waarbij je hersengolven beginnen overeen te komen of te synchroniseren met de frequentie van een externe stimulus. Je kan dit concept gebruiken om je hersengolven tijdens een specifieke taak naar een bepaalde frequentie te trainen. Als je bijvoorbeeld voorbereidt op een test wil je emoties ervaren van concentratie. Hiervoor moet je de hersengolven gaan sturen naar bètagolven. Wanneer je daarentegen wil slapen zal je alfa- of deltagolven moeten opzoeken. Om hierover controle te krijgen, kun je naar binaurale beats luisteren, wat in feite twee verschillende geluidsfrequenties zijn die in elk oor worden gespeeld. Je kan deze geluidsfragmenten gemakkelijk vinden door te zoeken naar Delta Binaural Beats of Alpha Binaural Beats op YouTube.