De gevaren van elektromagnetische velden.

29-10-2023

Leestijd '7


Elektromagnetische velden, die je waarschijnlijk kent als de 'straling' van je smartphone of magnetron, zijn eigenlijk gebieden van elektriciteit die elektrisch geladen deeltjes omringt. Wanneer geladen deeltjes (en dat zijn ze altijd) bewegen , produceren ze magnetische velden. Niet alleen bronnen zoals elektronische apparaten, draadloze communicatiesystemen en hoogspanningsleidingen maar ook wij mensen zenden elektromagnetische energie uit! Zelfs als je een volledig losgekoppeld bestaan ​​midden in de jungle hebt geleid, wordt je door de planeet waarop je staat blootgesteld aan elektromagnetische straling.

Electromagnetische velden
Electromagnetische velden

De gezondheidsrisico's van elektromagnetische velden

Waarschijnlijk ken je de 2 kampen wel als het gaat over elektromagnetische velden. 

1. EMV's zijn schadelijk en kunnen kanker veroorzaken 

2. EMV's zijn totaal onschadelijk en die groene mannen proberen je alleen maar bang te maken 

Zoals de meeste problemen die met uw gezondheid te maken hebben, is de waarheid iets complexer dan dat. Net als bij de meeste preventieve gezondheidsonderwerpen en relatief nieuwe technologieën, is er nog steeds veel dat we niet weten. 

Er stromen veel meer elektromagnetische velden door de atmosfeer dan tien jaar geleden. Toen mobiele telefoons eenmaal in ieders zak terechtkwamen, werd de wereld draadloos met alles. De verschuiving vond plaats in relatief korte tijd, wat betekent dat je te maken hebt met een sterke toestroom van elektromagnetische velden. Dat maakt ons allemaal tot de onderzoekspopulatie; de muizen zeg maar. Je lichaam heeft simpelweg niet de tijd gehad om zich aan te passen en er zijn aanwijzingen dat deze vloed aan elektromagnetische velden behoorlijk grote schade aan je cellen veroorzaakt. 

EMV's beschadigen myeline

Myeline is een vettige, witte substantie die zich om het uiteinde van veel zenuwcellen wikkelt. Het speelt een centrale rol in het bevorderen van efficiënte informatieoverdracht in onze hersenen en zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat uw hersenen informatie sneller en efficiënter kunnen verzenden, waardoor dit essentieel is voor het optimaal functioneren van uw zenuwstelsel. Onderzoekers zeggen dat er een verband bestaat tussen blootstelling EMF en verslechtering van de myeline. 

EMV's veranderen herseneiwitten

Onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling aan elektromagnetische velden de expressie van 143 eiwitten in de hersenen aanzienlijk verandert. Deze veranderingen kunnen de plasticiteit van de hersenen beïnvloeden, de oxidatieve stress in het zenuwstelsel kunnen verhogen en aandoeningen zoals hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid, geheugenstoornissen en hersentumoren kunnen verklaren.

Wifi & EMV's
Wifi & EMV's

EMV's beïnvloeden de schildklierfunctie

Je schildklier speelt een sleutelrol in de optimale gezondheid en het functioneren van uw hersenen. Het kan invloed hebben op uw cognitie, concentratie, stemming, geheugen en emoties.

Onderzoekers hebben ontdekt dat blootstelling aan elektromagnetische velden de structuur en het functioneren van de schildklier kan beïnvloeden 

Uit één onderzoek bleek dat zware mobiele telefoongebruikers hogere TSH-niveaus hebben dan normaal, en lager dan normale T4-niveaus. Deze abnormale niveaus houden verband met schildklierdisfunctie en hypothyreoïdie (lage schildklier).

EMV's vergroten de angst

Uit onderzoek blijkt duidelijk dat straling van draadloze technologie tot neurotische stoornissen kan leiden door het sympathische zenuwstelsel opwaarts te reguleren en het parasympathische zenuwstelsel neerwaarts te reguleren. Met andere woorden, het kan uw 'vecht-of-vlucht'-reactie direct versterken, waardoor u chronisch gestrest en angstig wordt.

EMV's verminderen melatonine en verstoren de slaap

Melatonine help niet enkel om uw ​​slaap- en waakcycli onder controle te houden maar werkt ook als een zeer krachtige antioxidant in uw hersenen en kan beschermen tegen een aantal neurodegeneratieve en geestelijke gezondheidsproblemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat elektromagnetische velden de natuurlijke productie van melatonine van het lichaam verstoren, wat leidt tot slaapproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten zoals depressie en alzheimer.

EMV's verhogen de vrije radicalen en oxidatieve stress

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen beschadigen en bijdragen aan hersenbeschadiging, veroudering en psychische aandoeningen. Er is sprake van oxidatieve stress wanneer er een veranderd evenwicht is tussen vrije radicalen en de eliminatie ervan door antioxidanten.

Blootstelling aan elektromagnetische velden verhogen de niveaus van vrije radicalen en oxidatieve stress in het lichaam, wat leidt tot acute en chronische gezondheidseffecten.