4 voordelen en protocollen van infraroodtherapie

07-01-2024

Leestijd '7


Bram Van Geert - Redacteur & CEO Goals and Habits

Infraroodlicht, een bekend fenomeen in de context van saunabezoeken, blijkt nu de grenzen van wellnesscentra te overstijgen. Terwijl infraroodsauna's al geruime tijd bestaan, maakt infraroodtherapie met gewone lampen en diverse apparaten een opmerkelijke opmars. De magie van dit rode licht wordt steeds sterker onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. En je vraagt je misschien af "waar is die roodlichtherapie nu eigenlijk goed voor?" Er zijn tal van voordelen verbonden aan deze therapie. 

Wat we je eerst en vooral even willen duidelijk maken is dat er 3 soorten roodlichttherapie zijn. Rood licht, nabij infrarood en ver infrarood. Het verschil ligt in hun golflengtebereiken, waarbij infrarood golven zich bevinden in het spectrum net buiten het zichtbare licht, nabij infrarood in het kortere golflengtebereik en ver infrarood in het langere golflengtebereik. Wij zochten voor je uit hoe jij kan profiteren van deze verschillende soorten.

infraroodsauna
infraroodsauna

1. Meer energie door infrarood

De toename van energie door infraroodlichttherapie is gerelateerd aan de invloed van infraroodlicht op de mitochondriën in de cellen. Mitochondriën staan bekend als de "energiecentrales" van de cellen omdat ze verantwoordelijk zijn voor de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de belangrijkste energiedrager in cellen.  

Protocol voor meer energie

Soort infrarood
Rood licht of nabij-infrarood

Frequentie en duur 
Begin met 10-15 minuten sessies bij een golflengte van 630-670 nm (rood licht) of 810-880 nm (nabij-infrarood). Verhoog geleidelijk de duur tot 20-30 minuten, dagelijks gedurende een week.

Tijdstip van de dag
Gebruik de therapie 's ochtends om je lichaam te activeren of 's middags voor een energieboost. 

Afstand en intensiteit
Houd een afstand van 2 tot 10 cm tussen de lichtbron en je huid.
Begin met een lagere intensiteit en pas deze aan op basis van je comfortniveau. 

Consistentie
Om maximale voordelen te behalen, houd je de behandeling consistent over meerdere weken. 

Meer energie door infrarood
Meer energie door infrarood

2. Ontgiften door infrarood

Infraroodlichttherapie stimuleert diepgaand zweten en bevordert zo de uitscheiding van toxines. Door vasodilatatie verbetert het de bloedcirculatie, wat bijdraagt aan een snellere afvoer van afvalstoffen. De therapie activeert het lymfesysteem, vermindert ophoping van toxines en stimuleert hitte-eiwitten die bescherming bieden aan cellen. Daarnaast bevordert het de mitochondriale activiteit, wat resulteert in een efficiëntere detoxificatie op cellulair niveau.

Protocol voor ontgiften van het lichaam

Soort infrarood
Zowel rood licht als nabij-infraroodlicht kunnen effectief zijn voor ontgifting. Rood licht (630-670 nm) heeft gunstige effecten op huidreiniging, terwijl nabij-infraroodlicht dieper doordringt en kan helpen bij het stimuleren van ontgiftingsprocessen op cellulair niveau.

Duur
Gebruik een infraroodsauna voor een diepere, gehele lichaamsontgifting. Start met sessies van 20-30 minuten bij 50-60°C & hydrateer goed voor en na de sessie om de ontgifting te bevorderen.

Combinatie met lichaamsbeweging
Combineer infraroodtherapie met matige lichaamsbeweging om de bloedcirculatie te stimuleren en de ontgifting te bevorderen.

Regelmatig Gebruik
Plan 2-3 sessies per week voor langdurige ontgiftingsdoelen.

Categorieën

3. Pijn bestrijden met infrarood

Diepgaande doordringing van het lichaam met specifieke golflengten stimuleert de bloedcirculatie, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter worden aangevoerd naar ontstoken gebieden. Tegelijkertijd activeert de therapie het lymfesysteem, wat helpt bij het verminderen van zwelling en het bevorderen van een sneller herstel.

De warmte-eigenschappen van infraroodlicht stimuleren ook de productie van hitte-eiwitten, die cellen beschermen en het herstelproces versnellen. Door deze gecombineerde effecten bevordert infraroodlichttherapie de regeneratie van spieren en weefsels, wat resulteert in verminderde pijn en ontsteking.

Protocol voor bij pijn en ontstekingen

Soort infrarood
Bij ontstekingen kan zowel rood licht als nabij-infraroodlicht nuttig zijn. Rood licht kan oppervlakkige ontstekingen verminderen, terwijl nabij-infraroodlicht dieper doordringt en kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen op dieper gelegen niveaus.

Plaatsing van de lichtbron
Richt de infraroodlamp direct op het pijnlijke of ontstoken gebied met een afstand van 2 tot 10 cm voor gerichte behandeling.

Duur en frequentie
Begin met korte sessies van 10-15 minuten en verhoog de duur geleidelijk tot 20-30 minuten. Herhaal dit 2-3 keer per dag voor acute pijn en dagelijks voor chronische pijn.

Regelmatige monitoring
Let op verbeteringen en pas de duur en frequentie van de behandeling aan op basis van de reactie van je lichaam.

4. Je hart verbeteren met infrarood

Infraroodlichttherapie gaat verder dan ontspanning en wordt erkend voor zijn gunstige effecten op cardiovasculaire gezondheid. De vasodilaterende werking verbetert de bloedcirculatie, verlaagt de bloeddruk en bevordert de gezondheid van bloedvaten. Deze therapie activeert het lymfesysteem, wat kan bijdragen aan het verminderen van de belasting van het cardiovasculaire systeem.

Bovendien stimuleert infraroodlichttherapie de productie van stikstofoxide, wat de elasticiteit van bloedvaten bevordert en helpt bij het voorkomen van bloedstolsels. Deze gecombineerde effecten dragen bij aan het optimaliseren van cardiovasculaire functies en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

infraroodlampen
infraroodlampen

Protocol voor betere cardiovasculaire gezondheid

Soort infrarood
Kies voor Ver-infraroodlicht met een golflengte van 810-880 nm voor het bevorderen van vasodilatatie en verbeterde bloedcirculatie.

Duur en temperatuur in de sauna 
Begin met sessies van 15-20 minuten bij 50-60°C en verhoog geleidelijk de duur naar 30 minuten. Pas de temperatuur aan op basis van je comfortniveau.

Regelmatige oefeningen
Combineer infraroodtherapie met regelmatige lichaamsbeweging voor een synergetisch effect op de cardiovasculaire gezondheid.

Hydratatie
Drink voldoende water voor, tijdens en na de sessies om gehydrateerd te blijven en de cardiovasculaire belasting te verminderen.

Consistentie in gebruik
Plan regelmatige sessies, bijvoorbeeld 2-3 keer per week, voor langdurige ondersteuning van cardiovasculaire gezondheid.