10 natuurlijke ontstekingsremmers

20-06-2023

Leestijd '5


Voel jij je soms ook uitgeput en ongemakkelijk? Het kan zijn dat chronische ontstekingen in je lichaam de boosdoener zijn. Deze aanhoudende ontstekingen kunnen negatieve gevolgen hebben voor je algehele gezondheid en welzijn. Ze verhogen het risico op chronische ziekten zoals hartproblemen, diabetes type 2 en auto-immuunziekten. Bovendien kunnen ze leiden tot pijn, zwelling en vermoeidheid, waardoor je dagelijkse activiteiten belemmerd worden. Zelfs je mentale gezondheid kan eronder lijden, met mogelijke effecten op stemming en cognitie. Maar maak je geen zorgen, er is hoop! Door ontstekingsremmende voeding in je dieet op te nemen, kun je deze schadelijke ontstekingsreacties verminderen. Deze 10 natuurlijke ontstekingsremmers helpen je een gezonder, energieker en pijnvrij leven te leiden.

Ontstekingsremmende voeding
Ontstekingsremmende voeding

Kurkuma

Kurkuma bevat curcumine, een krachtige ontstekingsremmende stof. Het wordt vaak gebruikt in de keuken en kan dagelijks als specerij worden toegevoegd aan gerechten. Als supplement kan de dagelijkse dosering variëren, maar typisch wordt 500-2.000 mg curcumine aanbevolen.

Gember

Gember bevat gingerol, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het kan dagelijks worden geconsumeerd als verse gemberwortel, gemberthee of als supplement. Een typische dosering is 1-2 gram gember per dag.

Groene thee

Groene thee bevat polyfenolen, zoals epigallocatechinegallaat (EGCG), die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het wordt aanbevolen om dagelijks 3-5 kopjes groene thee te drinken.

Knoflook

Knoflook bevat zwavelverbindingen die ontstekingsremmende effecten kunnen hebben. Het kan dagelijks worden toegevoegd aan maaltijden of als supplement worden ingenomen. Een typische dosering is 2-4 gram knoflook per dag.

Bosbessen

Bosbessen bevatten antioxidanten, zoals anthocyanen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ze kunnen dagelijks worden gegeten als onderdeel van een gezond dieet.

Vette vis

Vette vis, zoals zalm, makreel en sardines, bevat omega-3-vetzuren, zoals EPA en DHA, die ontstekingsremmende effecten hebben. Het wordt aanbevolen om 2-3 porties vette vis per week te consumeren.

Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie bevat een verbinding genaamd oleocanthal, die ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het kan dagelijks worden gebruikt als onderdeel van je dieet.

Honing tegen ontstekingen
Honing tegen ontstekingen

Rauwe honing

Rauwe honing bevat enzymen, antioxidanten en fytonutriënten die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Rauwe honing kan dagelijks worden geconsumeerd als een natuurlijke zoetstof in thee, yoghurt, smoothies of als topping op granen. Het is belangrijk om te kiezen voor onbewerkte, onverhitte honing van hoge kwaliteit om de meeste gezondheidsvoordelen te verkrijgen. Een typische portie is ongeveer 1-2 eetlepels (15-30 gram) per dag. 

Ontstekingsremmende voeding
Ontstekingsremmende voeding

Avocado's

Avocado's bevatten verschillende voedingsstoffen die ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben. Ze zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals omega-9 vetzuren, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Daarnaast bevatten avocado's ook antioxidanten, fytochemicaliën en vezels, die gunstig kunnen zijn voor ontstekingsbeheersing.

Een typische portie is ongeveer een halve tot een hele avocado per dag, afhankelijk van je individuele behoeften en caloriedoelen.

Rauwe cacao

Rauwe cacao bevat antioxidanten, zoals flavanolen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Rauwe cacao kan dagelijks worden gebruikt als onderdeel van je dieet. Je kunt rauwe cacao toevoegen aan smoothies, yoghurt, havermout of zelfgemaakte energierepen. Een typische portie is ongeveer 1-2 eetlepels (10-20 gram).