Hoe warm is te warm voor het menselijk lichaam? 

11-07-2023

Leestijd '5


Ben je ooit benieuwd geweest welke temperatuur te warm is voor mensen? Een recent onderzoek heeft fascinerende inzichten opgeleverd over de grenzen van onze thermoneutrale zone, het temperatuurbereik waarin ons lichaam optimaal functioneert. Onderzoekers van de Universiteit van Roehampton hebben onderzocht hoeveel graden de mens wel degelijk aan kan. De bovengrens van deze thermoneutrale zone geeft nieuwe bevindingen over wat er met ons lichaam gebeurt wanneer de temperaturen te hoog oplopen. 

Ons lichaam heeft een ideale lichaamstemperatuur van 37°C , en de thermoneutrale zone is het temperatuurbereik waarin ons lichaam niet extra energie hoeft te verbruiken om deze temperatuur te handhaven. Eerdere studies hebben aangetoond dat de ondergrens van deze zone rond de 28°C ligt. Onder deze temperatuur moet ons lichaam harder werken om warmte te behouden, wat zich uit in rillen om warmte te genereren. Maar wat is de bovengrens van deze zone? Dat was tot nu toe onzeker.

Het onderzoek naar té hoge temperaturen. 

Om de bovengrens van de thermoneutrale zone te onderzoeken, hebben de onderzoekers 13 gezonde vrijwilligers tussen de 23 en 58 jaar oud gerekruteerd. Deze dappere deelnemers werden blootgesteld aan verschillende temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden terwijl ze rustten. De resultaten waren opmerkelijk.

Wat gebeurt er bij hogere temperaturen?

Bij hogere temperaturen neemt ons lichaam andere mechanismen aan om af te koelen, zoals zweten en vaatverwijding van de bloedvaten aan het huidoppervlak. Uit het onderzoek bleek dat ons lichaam tot een bepaalde limiet, tussen de 40°C en 50°C, nog steeds in staat is om warmte efficiënt af te voeren. Boven deze limiet begint ons lichaam echter te worstelen en functioneert het niet meer optimaal.
Warmte
Warmte

De impact van warmte en vochtigheid

Het onderzoek toonde aan dat de combinatie van hogere temperaturen en vochtigheid ons lichaam extra belast. Bij blootstelling aan 40°C en 25% relatieve luchtvochtigheid nam het metabolisme van de deelnemers met 35% toe. Bij 40°C en 50% relatieve luchtvochtigheid was de toename zelfs 48%. Daarentegen bleek dat ons lichaam bij 50°C en 50% relatieve luchtvochtigheid niet meer in staat was om de warmte efficiënt af te voeren, wat leidde tot een stijging van de kerntemperatuur en verhoogde hartslag.

Praktische toepassingen en gezondheidsimplicaties

Deze nieuwe inzichten hebben belangrijke implicaties voor verschillende aspecten van ons leven. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van beleid met betrekking tot werkomstandigheden, sportactiviteiten, medicatie en internationaal reizen. Bovendien benadrukken de bevindingen het belang van het begrijpen en aanpakken van de impact van warmte op ons lichaam, vooral in gebieden waar hittegolven steeds vaker voorkomen.

Conclusie

Het onderzoek naar de thermoneutrale zone heeft waardevolle inzichten opgeleverd over hoe warmte ons lichaam beïnvloedt. We weten nu dat er een bovengrens is waarbij ons lichaam niet meer optimaal functioneert, en dat warmte en vochtigheid de belasting op ons lichaam vergroten. Deze kennis kan ons helpen bij het nemen van passende maatregelen om onze gezondheid en veiligheid te waarborgen in omgevingen met hoge temperaturen. Dus onthoud, terwijl we genieten van zonnige dagen, is het essentieel om op te letten en ervoor te zorgen dat we onze lichamen goed beschermen tegen overmatige hitte.